Πραγματικά, έσιει κανέναν μήνα που το σκέφτομαι έντονα. Όπου πάω συναντώ το ίδιο φαινόμενο. Καφετέριες και εστιατόρια να εργοδοτούν άτομα που δεν μπορούν να αρθρώσουν ούτε λέξη στα ελληνικά (τζιαι κάποιοι ούτε στα αγγλικά). Κάποιοι απ'αυτούς αντιλαμβάνονται την αδυναμία τους, τζιαι όταν πάεις να παραγγείλεις στα αγγλικά είναι απολογητικοί. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν τζιαι την απαίτηση να μιλάς τζιαι άπταιστα αγγλικά, τζιαι αν δεν το κάμεις ζαομουτσουνιάζουν.
Εν έσιει σημμασίαν όμως, ένι φταίν οι υπαλλήλοι που δεν μιλούν τη γλώσσα (κάποιοι τουλάχιστον, όι τζείνοι που εν 13 χρόνια δαμε). Κυρίως φταίνε οι εργοδότες, αλλά τζιαί η νοοτροπία του πελάτη που δεν διαμαρτύρεται γενικά για τίποτε. Που την άλλη σκέφτομαι ότι εάν διαμαρτυρηθώ μπορεί να χάσει τη δουλειάν του το άτομο τζιαί έννα λυπηθώ πολλά.
Ως τώρα εγώ ήμουν άκρως ευγενική τζιαι ποττέ εν έκαμα θέμα. Τελευταίως όμως μιλώ τους ελληνικά τζι'ας μεν καταλάβουν. Την τελευταία φορά ερωτήσαν με εαν ήθελα να φωνάξουν τον μάνατζερ για να παραγγείλω, γιατί κανένας άλλος εν εμιλούσεν ελληνικά. Νομίζω ότι εν θα έπρεπε να χρειάζομαι κοτζαμ μάνατζερ για να παραγγείλω. Επίσης, εσκέφτηκα να μάθω να παραγγέλλω στα Ρώσσικα ή στα Γερμανικά για να αποφύγω να μιλώ πάντα αγγλικά. Μεν με παρεξηγείται, εσπούδασα σε αγγλόφωνες χώρες τζιαι εν έχω πρόβλημα με τη συγκεκριμένη γλώσσα. Διερωτούμαι όμως εάν σε άλλες (μη αγγλόφωνες) χώρες ανέχονται να τους μιλάν τα γκαρσόνια αγγλικά. Μάλλον, όι. Ούτε ρατσίστρια είμαι, λύει τους η μίλλα μου τούτους που δουλεύκουν δαμέ, μπορώ να πω ότι θαυμάζω τους τζιόλας. Για τούτον το λόγο είμαι διστακτική να κάμω παράπονο, αλλά αν μου ξαναπούν English please, εγώ έννα τα σπάσω ούλλα.. Γκρρρρ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Για να σου λυθεί η απορία. Οχι, σε μη αγγλόφωνες χώρες δεν μπορείς να δουλέψεις σερβιτόρος αν δεν ξέρεις την γλώσσα της χώρας. Δηλαδή εν αναγκασμένοι οι πελάτες να μάθουν αγγλικά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσες φορές επέτυχα σερβιτόρες/ους που μου μιλούν αγγλικά, απαντώ στα ελληνικά. Σχεδόν πάντα φέρνουν μου λάθος παραγγελία. Στα ελληνικά πάλε λαλώ τους το, εν καταλαβαίνουν, φωνάζουν τον μάνατζερ τζιαι λύεται το θέμα.
Εν υπάρχει δικαιολογία. Σε όποια χώρα πάω, τις πρώτες 2 μέρες μαθαίνω πως λεγεται ο καφές, το γάλα, η ζάχαρη, ο χυμός. 10 λέξεις είναι. Πόσο δύσκολο είναι να το μάθουν;
υ.γ. τα παραπάνω γκαρσόνια εν υπερευγενικά, φιλικά με όρεξη να σε εξυπηρετήσουν. Αλλά αρνούμαι να παραγγέλνω σε άλλη γλώσσα πέρα των ελληνικών στη χώρα μου
oh well ladies.
ΑπάντησηΔιαγραφήTziai anti h kyvernhsh na valei kanena programma tou xairkou gia tounta plasmata (p.x. 80 wres mathima ellinika sta epimorfotika mouxti, h polla ftina san oros gia symvolaio ergasias)kathetai tziai thorei tous.
ekaman ta tziai alles xwres touta (kaliora to xwrkon mas emena tziai ths appomenhs tziai twra travoun ta vizia tous.
@post,
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει πάντως σίουρα ένα πρόγραμμα για νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν νοσηλευτές που δεν ξέρουν γρι ελληνικά. φρικτό; Τζιαι τωρά για να προσληφθούν πρέπει να περνούν εξετάσεις ελληνικών. τελευταία φορά που εθκιέβασα για τούτο κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια εδιαμαρτύρουνταν... φρικτό δις;
Αν δεν υποχρεώσει η κυβέρνηση τους εργοδότες να προσφέρουν μαθήματα γλώσσας στο προσωπικό τους, ή αν δεν υπάρχει μια ρήτρα που να προνοεί για εκμάθηση γλώσσας από αλλοδαπούς...φέξε μου τζιαι εγλύστρησα...
είχαμε παρόμοια συζήτηση με τον Husband όταν μας έτυχε κάτι παρόμοιο. επιμένει να τους μιλά ελληνικά, επιμένω να του εξηγώ ότι δεν μπορεί να έχει πολλές απαιτήσεις από τους εργοδοτούμενους των 5 ευρώ την ώρα, όταν οι εργοδότες δεν φακκούν πενιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήπλεον με την ΕΕ εν μπορεις να το θέσεις σαν όρο προσληψης ναι εν καλά που λαλεις Αππωμένη, αλλά μπορούμεν να κάμνουμεν όνειρα έννε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο τομέα της νοσηλείας ειναι απαραίτητο!
το θέμαν εν ότι εσει τόσες μεταναστευτικές εμπειρίες που άλλες χώρεσ, που μπορείς να πάρεις παράδειγματα, προς μίμησην τζιαι προς αποφυγήν. 'Αλλα κανένας εν ασχολείται, εθελοτυφλούν οι Κυπραίοι αρμόδιοι... εν τα φάν όμως όπως τα τρών οι Κρυοχωρίτες.
Πατατούλλη εκαλοκάτσαμεν, φκάλε καμνιαν κούννα, τίποτε να τσιμπουμεν:-)
Όλοι αυτό λέμε. Τα ταχύρρυθμα μαθήματα θα έλυναν αυτό το ζήτημα από τη δική μας πλευρά, θα βοηθούσαν και τους αλλοδαπούς να αφομοιωθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Άσε που θα έδιναν και την ευκαιρία σε άνεργο κόσμο να εργοδοτηθεί (εκπαιδευτικούς).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά έτσι λαλείτε εσείς αδαείς συμοπολίτες και συμπολίτισσες! Ρωτάτε και το κρατός και το αγαπημένο μου Υπουργείο Παιδείας να δούμεν τι θα σας πουν! Ότι ούλλα τούτα στοιχίζουν και εμείς έχουμε κρίση! Ότι προτιμούν να πετάσσουν 16 εκατομμύρια το χρόνο για ενίσχυση μαθητών με μαθησιακά που τους κάμουν τάχα μου "στήριξη", δλδ μια τρύπα στο νερό. Γιατί στην Κύπρο είμαστε υπέρ του ιntergration! Όύλλοι κούλουμμάκκα σε μιαν τάξη! Το ίδιο και στην κοινωνία! Ούλλοι κούλουμάκκα κι εσύ ξένε κόψε την κεελλέ σου. Μάλλον, μεν την κόψεις γιατί στην Κύπρο ξέρουμεν αγγλικά, έν έσσιει πρόβλημα. Οπότε εσύ Κυπραίε, κόψε την κκεελλέ σου μάθε αγγλικά! Μα ένηξερεις εγγλέζικα σιόρ; Αντροπή!
Η μόνη χώρα που ακολουθεί το Intergartion είναι η Βρετανία. Στην κεντρική Ευρωπή και στην Σκανδιναβία υπάρχουν τάξεις υποδοχής για όλα τα επίπεδα. Αν το εύρετε ποιον επιλέξαμε να ακολουθήσουμε! Ανακαλύψαμε την τασσυνόπιττα.
Να κόψουν τον λαιμό τους να μάθουν ελληνικά και να σεβαστούν την κουλτούρα και γλώσσα της χώρας που μένουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ στην Ισπανία όταν τους ρωτούσα αν μιλούν αγγλικά με κοιτούσαν σαν να είμαι εξωγήινος. Και αναγκάστηκα και έμαθα άπταιστα τη γλώσσα τους..
Για να σεβαστούν βέβαια τα ελληνικά οι ξένοι πρέπει να τα σεβαστούμε πρώτα εμείς. Που ως γνωστόν κάθε χρόνο γράφουμε στις εισαγωγικές μέσο όρο 9 στα 20!
Χθες συναντησα φιλο μου κλινικάρχη και παραπονιόταν οτι αλλαξε η νομοθεσία και πρεπει να προσλάβει ακομα μια νοσηλευτρια με τον ιλιγγιώδες μισθο των 1200 ευρώ (ακάθαρτα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο καπάκι, μου λέει οτι ευτυχως που εχει και Ρωσοπόντιες, γιατι δεχονται να του σφουγγαρίζουν (οι νοσοκόμες!) και να πλενουν και τα πιάτα(οι νοσοκόμες!), αρα γλυτώνει την καθαρίστρια.
Τα συμπεράσματα δικά σας.